Unikátní organické uhlíkové hnojivo MicroCHAR®

V říjnu 2021 ukončila firma AIVOTEC ve spolupráci s ČZU, VŠTE a BÚ AV ČR vývoj inovativního hnojiva MicroCHAR®, které aspiruje na udělení certifikace Carbon Negative Product. Toto hnojivo je určeno pro použití v ekologickém zemědělství. Kromě uhlíku z biomasy (biouhlu) obsahuje organické živiny, dodávané drůbežím trusem. Inovativními složkami hnojiva jsou půdní rhizobakterie a mykorhizní houby. Jde tedy o tzv. biotizované hnojivo.
Půdní bakterie a symbiotické houby jsou základními složkami úrodné půdy. Vzhledem k masivnímu používání tzv. ochranných prostředků (ve skutečnosti jedů) je už v ní dnes takřka nenalezneme.
Během vývoje hnojiva vědci spolehlivě ověřili, že po aplikaci dochází už v první sezoně k řádovému nárůstu množství i aktivity živých složek půdy. Již 80 kilogramů hnojiva na hektar tak poskytne vedle zdravější půdy také dostatečný výnos, např. pšenice s možnou certifikací bioproduktu.
Poslední fází vývoje, která zahrnovala ověřování funkčních vlastností hnojiva, bylo pověřeno pracoviště Katedry geoenvironmentálních věd ČZU v Praze. Tým pod vedením docenta Lukáše Trakala ověřoval dostupnost živin a rozvoj mykorhizních hub na kořenech rostlin. Zjistil, že hnojivo MicroCHAR® nejen poskytuje rostlinám dostupné organické živiny, ale především po aplikaci hnojiva dochází na kořenech k řádovému nárůstu aktivních sporů symbiotických hub.

Více informací naleznete zde: https://www.spolecenskaodpovednost.cz/unikatni-organicke-uhlikove-hnojivo-je-na-svete/

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.